Lisbon, Porto and Cascais top national City Brand Ranking

Lissabon, Porto en Cascais top nationale City Brand Ranking

De metropolitaanse steden Lissabon en Porto en de luxe stad Cascais hebben een jaarlijkse, nationale economische prestatie rangschikking door consultancybedrijf Bloom Consulting, die zaken, toerisme en leefomstandigheden in de 308 gemeenten van Portugal analyseert.

Lissabon, Porto en Cascais top nationale City Brand Ranking
Lissabon regeert opnieuw op deze vierde jaarlijkse lijst in alle drie categorieën – ‘Business’, ‘Visiting’ en ‘Living’ – gevolgd door Porto in de tweede en Cascais, in de derde.
Afronden van de top tien zijn Braga, Coimbra, Sintra, Funchal, Oeiras, Faro en Setúbal.
Bloom Consulting benadrukte de stijging van Faro naar de top-10, sindsdien sinds 2014, terwijl het Cascais “uitgewisselde plaatsen met Braga” heeft beklemtoond in een strakke wrangle voor de laatste plek op het podium.
Het heeft ook speciale vermelding van Funchal, die sinds de eerste editie van de ranking “niet is gestopt met groei”.
Omgekeerd waren Guimarães en Aveiro opvallend om op tafel te vallen, waarbij Guimarães van het top tien vorig jaar naar 14e plaats viel, terwijl Aveiro van 10e tot 11e positie viel.
Samen met enkele veranderingen onder de top tien plekken zag het ranking van de top-25 ook dit jaar: “Er waren 17 veranderingen in posities in vergelijking met vorig jaar. Dit betekent niet dat er een aantal van deze gemeenten wordt gedegradeerd, maar eerder door de sterke toename van verschillende gemeenten die zich als belangrijke poorten van toeristische attractie, zaken en talent in de nationale context vestigen. “, Legde Bloom Consulting uit.
Naast Lissabon en Porto behouden alleen Coimbra, Sintra, Matosinhos (16e), Maia (21ste), Torres Vedras (22ste) en Mafra (25ste) dezelfde posities van de laatste editie in de algemene ranking.
Vila Nova de Gaia behaalde de ‘meest indrukwekkende groei’ op de tafel, beklommen van 34e plaats tot 12e plaats over de vier edities.
Wat de regio’s betreft, zijn Lissabon en het noorden het meest vertegenwoordigd in de top 25 (met zeven provincies), gevolgd door Centraal Portugal (zes), Algarve (drie), Alentejo (en) en Madeira (een).
“Hoewel er geen vertegenwoordiging is van de Azoren, blijkt uit de beklimming van negen plaatsen van Ponta Delgada dat de Azorense aanwezigheid in de top 25 binnenkort kan zijn”, concludeert Bloom Consulting.
Bloom’s Portugal City Brand Ranking analyseert het succes van de 308 Portugese gemeenten en de relatieve prestatie tussen hen bij het aantrekken van nieuwe investeerders, toeristen en nieuwe bewoners. Het meet dit volgens variabelen zoals statistiek, vraag, en online enquêtes, evenals via gemeentelijke websites en sociale netwerken.