Montijo air base to become Lisbon’s second airport

Montijo luchtbasis om de tweede luchthaven van Lissabon te worden

De nationale luchthavensoperator van Portugal, ANA, is een overeenkomst met de regering ondertekend om de Montijo-luchtbasis te ontwikkelen als Lissabon’s tweede commerciele luchthaven.

ANA-management is aan het voorbereiden voor een medio februari bekendmaking van het langverwachte overheidsbesluit om Montijo te transformeren in een overeenkomst die ook een verlenging van het 30-jarige contract van ANA kan omvatten om de luchthavens van Portugal te beheren.

De regering heeft gekozen voor de Montijo-luchtbasisoplossing, in plaats van Sintra of Alverca, of op basis van logistieke, kosten- en snelheidsgronden een volledig nieuwe airpot op Alcohete opbouwen.

De kosten bij Montijo omvatten een vergoedingsvergoeding aan de Luchtmacht, die ongeveer 400 miljoen euro bedraagt, en de installatie van nieuwe wegverbindingen naast het omzettingswerk ter plaatse.

Zowel de burgemeester van Montijo, Nuno Canta, als de president van TAP, Fernando Pinto, hebben hun bereidheid uitgesproken om betrokken te worden en oplossingen te vinden voor eventuele kostenhinder bij het omzetten van de luchtmachtbasis.

ANA’s holdingmaatschappij, de Franse eigendom Vinci Group, ziet een investering in Montijo als een manier om zijn huidige ANA-overeenkomst uit te breiden en te profiteren van de stijging van het luchtverkeer in en uit Portugal.

De luchthaven van Humberto Delgado in Lissabon bereikt zijn capaciteit van 23 miljoen passagiers per jaar. Met het toenemende toerisme zal dit niveau in de zomer van 2018 worden bereikt, waarbij TAP, Ryanair en easyJet van plan zijn het aantal routes in en uit Lissabon te verhogen.

Het succes van Lissabon brengt passagierscapaciteitsproblemen in de zomermaanden en de toevoeging van Montijo, die de regering in 2018 wil opereren, zal de druk op de luchthaven van de hoofdstad vergemakkelijken.

Het gebruik van de luchthaven van Humberto Delgado in Lissabon met Montijo-luchtbasis is al beoordeeld door Navegação Aérea de Portugal, die van oordeel is dat de oplossing ‘Lissabon + 1’ voldoende is op basis van een rapport van Eurocontrol van 2016, het internationale orgaan dat verantwoordelijk is voor de Europees gemeenschappelijk luchtruim.