House prices on the up except in the Alentejo

Huisprijzen op de bovenkant, behalve in de Alentejo

De huisprijzen in Portugal stegen in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,8 procent, in vergelijking met het laatste kwartaal van 2016, volgens nieuwe cijfers die deze week door het online vastgoedplatform, Idealista, vrijgegeven zijn.

Huisprijzen op de bovenkant – behalve in de Alentejo
Dit bevestigt de voorspellingen eind vorig maand dat de vastgoedcijfers in de komende jaren op een groeiende trend zullen blijven, met een voorspelde groei van vier procent in de loop van 2017.
De prijs van onroerend goed in Portugal is in de loop van vorig jaar met meer dan zeven procent gestegen.
Eigendomskundigen die in maart aan de krant Diário de Noticias hebben gesproken, hebben gezegd dat de verwachte toename van de kosten van onroerend goed door buitenlandse kopers zou worden aangemoedigd, en ook door de toenemende koopkracht onder de Portugese. De laatste cijfers tonen ook aan dat vorig jaar het vierde opeenvolgende jaar was waarin er een toename van de omzet in onroerend goed was, waarbij de waarde en het aantal transacties met 2015 op 18 procent stijgen.
Gepubliceerd op dinsdag deze week, zien Idealista’s cijfers dat de prijzen in alle regio’s zijn gestegen behalve de Alentejo.
“Met uitzondering van de Alentejo zagen alle regio’s de prijzen stijgen”, aldus de website Idealista, waaruit blijkt dat de gemiddelde huisprijs in Portugal € 1.442 per vierkante meter bedraagt.
In het eerste kwartaal van dit jaar (januari – maart), in vergelijking met het laatste kwartaal van 2016 (oktober – december), waren de regio’s die de grootste stijgingen opleveren, Lissabon (10,1 procent), Madeira (7 procent) en de Algarve Procent), gevolgd door het noorden (5,1 procent) en het centrum (2,8 procent).
In tegenstelling tot de algehele stijging van de huizenprijzen in Portugal, vroegen de eigenaren van de woningen in de regio Alentejo 3 procent minder voor huizen, volgens de prijsindex van de website.
Lissabon blijft het duurste gebied, met gemiddelde prijzen van ongeveer € 1.959 per vierkante meter, gevolgd door de Algarve (€ 1.554 per vierkante meter) en Madeira (€ 1.173 per vierkante meter).
De goedkoopste gebieden zijn in het noorden (€ 1.051 per vierkante meter), de Alentejo (€ 996 per vierkante meter) en in de centrale regio (€ 915 per vierkante meter).